tiistai 2. huhtikuuta 2013

Mantelimaidosta marjapirtelöksi -sivutuotteena myös piirakkaa

Mantelimaidosta syntyy ihanan kermaisia, mutta kuitenkin raikkaita juomia. Käyvät hyvin välipalaksi tai vaikka ateriankorvaajaksi. Itselleni ei juuri nyt kovin raskaat ruuat maistu, eivät edes ennen jokaiseen päivään kuuluneet raakapuurot, joten tällaisia juotavia ruokia tulee harrastettua.


Marjainen pirtelö    3:lle

Ensin siis tein mantelimaidon, tai oikeastaan -ennakkotiedoista poiketen- kyseessä oli tällä kertaa manteliseesamimaito.

Manteliseesamimaito (reilu 4 dl)
1 dl manteleita
1/2 dl seesamin siemeniä (kuorellisia)
vettä
Liotin manteleita ja seesameita vedessä yön yli. Purkki oli jääkaapissa. Valutin liotusveden pois ja huuhtelin siemenet muutamaan kertaan. Jotkut vielä kuorivat mantelit tässä vaiheessa, mutta itse en viitsi vaan käytän mantelit ihan kuorineen. Laitoin mantelit ja seesamit takaisin purkkiin ja vettä päälle sen verran, että sauvasekoitin jaksaa näppärästi seosta pyörittää. Hienonsin seoksen sauviksella ja kaadoin metalliseen tiheään siivilään. Valutin "maidon" siivilän alla olevaan kulhoon painellen samalla lusikalla massaa, jotta joka pisara irtoaisi. Kuivan massan laitoin takaisin purkkiin ja taas vettä sopivasti päälle ja hieman kierroksia sauvasekoittimella. Ja uudestaan siivilöinti ja lusikalla painelu!
Veden määrää voi itse makunsa mukaan säädellä: vähemmällä vedellä tulee kermaisempi lopputulos.

Lisäksi:
3 pientä kypsää banaania
jäisiä marjoja (mitkä vain käyvät, tällä kertaa käytin 2 dl puolukkaa)
1/2 tl vaniljajauhetta

Sauvasekoitin manteliseesamimaidon joukkoon banaanit, puolukat ja vaniljan. Siinä se!

Kesämielelle tulen etenkin mansikkapirtelöstä. Miedomman makuisena mansikoita voi käyttää pirtelöön reilusti. Nyt kun tuli kesä mainittua, niin helleaikaan myös banaanit voi käyttää pakastettuna, niin saa oikein kunnolla viilentävän pirtelön.


ps. mantelimaidosta saa tehtyä aivan ihanan kaakaojuoman, lisäämällä tummaa/raakaa kaakaojauhetta ja makeutukseksi banaania tai taateleita, namskis!

Monesti mantelimaidon teosta jäljelle jäävä mantelimurska päätyy meillä pakastimeen, mutta nyt olinkin vireänä ja hyödynsin sen saman tien piirakan pohjataikinaan.


Mustikkapiirakka

Pohja
edellisestä pirtelöstä jäänyt manteliseesami -murska (melko kuivaksi puristettu)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
110 g sinistä Keiju-margariinia
+ vuoan käsittelyyn margariinia ja seesaminsiemeniä
Sekoitin mantelimurskan, jauhot ja sokerit keskenään. Sekoitin käsinvoimin joukkoon myös margariinin. Annoin taikinan hieman jämähtää jääkaapissa. Voitelin piirakkavuoan ja ripottelin siihen kunnolla seesaminsiemeniä. Kaulitsin taikinan kahden leivinpaperin välissä vuokaan sopivaksi pyöryläksi ja kumosin sen vuokaan leivinpaperin avulla. Taputtelin taikinan vuoan reunoille. 
Taikina ei ole ihan yhtä helposti käsiteltävää kuin tavallinen murotaikina, mutta ihan hyvin sen kanssa pärjäsi.

Esipaistoin  pohjaa 175 asteessa reilut 10 minuuttia.

Täyte
5 dl mustikoita
500 g:n purkki maustamatonta soijajugurttia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl maizenaa/ perunajauhoja
Sekoitin täytteen ainekset keskenään paitsi, että otin desin mustikoita syrjään. Kaadoin seoksen esipaistetulle pohjalle ja ripottelin vielä säästämäni mustikat päälle. Tässä vaiheessa muistiin merkitseminen näyttää herpaantuneen, mutta muistelen paistaneeni piirakkaa noin puoli tuntia. Vaiko hitusen yli..


Olen saanut pari uutta lukijaa :) Nyt en hahmottanut keitä olette, mutta toivotan teidät kuitenkin iloisesti tervetulleiksi!

6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Namin näköinen piirakka.Minä kerään aina mantelimaidon teosta jäänyttä massaa pakastimessa pussiin ja kun sitä on tarpeeksi laitan pikkuleipiä.Piirakkaankin voisi sitä käyttää tosiaankin.

Paula kirjoitti...

Minäkin säilön yleensä mantelimurskat pakastimeen. Sinne ne myös turhan usein tahtovat unohtua, joten nyt olenkin tyytyväinen kun inspiroiduin heti käyttämään ne pois.

Unknown kirjoitti...

Manteli- ja siemenmaidot tosiaan tarjoavat tukevan pohjan pirtelöille. Itsekin pärjäilen vastaavilla juomilla usein pitkälle yli lounasajan. Kiva idea käyttää mantelimassa piiraspohjaan. Yleensä itselläni uppoaa kräkkeritaikinoihin.

Paula kirjoitti...

Outi, nuo kräkkerisi olisivat tietenkin se järkevämpi vaihtoehto. Minä olen vähän holtittomampi :)

Liisa kirjoitti...

Heippa! Sinulle on tunnustus blogissani :) http://liisalla.blogspot.fi/2013/04/i-love-your-blog-tunnustus.html

Nti Papu kirjoitti...

Justiinsa olin tulossa haastamaan, mutta olitkin bongannut jo sen :)
Nti Papu